luni, 20 septembrie 2010

Istoria Islamului in Olanda

Istoria Islamului in Olanda dateaza de la inceputul secolului al 17 lea, cand Republica celor Sapte Provincii Unite ale Tarilor de Jos, semneaza un tratat cu Marocul. Acesta este primul tratat oficial intre o tara europeana si o natiune non-crestina.

In secolul al 19 lea, Olanda experimenteaza emigrarile musulmanilor din Estul Indiei, unde se afla o colonie olandeza. Cresterea economica intre 1960 si 1973 a determinat guvernul olandez sa aduca un numar mare de muncitori imigranti, in special din Turcia si Maroc.

In 1973, erau stabiliti 22,000 de marocani in Olanda.

Emigrarea continua prin cererile de reuniune de familie si a solicitarilor de azil din partea musulmanilor din tari instabile politic. Un numar mare de musulmani din Surinam se stabilesc in Olanda dupa independenta Surinamului in 1975. Intre 1980 -1990, un numar mare de refugiati din Bosnia , Somalia, Iran , Afganistan si Pakistan cer azil in Olanda.

Din cauza legislatiei tot mai stricte cu privire la casatoriile dintre emigranti si cetatenii olandezi cat si a reuniunii de familie, emigrarea marocanilor si a turcilor scade incepand cu anul 2003.

Recensamantul din 2006 arata ca Olanda gazduia 850,000 de musulmani, incluzand 320,000 de turci si 280,000 de marocani. Majoritatea locuiau in 4 orase mari precum: Amsterdam, Rotterdam, Hague si Utrecht.

La ora actuala, 5 % din populatia Olandei este musulmana. Cultul islamic detine 500 de moschei, 45 de scoli primare si doua licee islamice.

In anii `80, guvernul olandez a oferit subventii pentru constructia de moschei si biserici, dar aceasta practica a luat sfarsit dupa ce a fost decisa separarea religiei de stat.

Chiar si in sectorul privat, musulmanii se bucura de multe libertati, cum ar fi ore flexibile de munca in timpul lunii Ramadan, in timp ce unele companii ofera locuri speciale pentru efectuarea rugaciunilor pentru angajatii lor musulmani.

Circumcizia se practica in majoritatea spitalelor din Olanda, in timp ce practica hijabului este un lucru firesc in scoli si universitati. Hijabul este descurajat in scolile private dar nu interzis.

In ceea ce priveste carnea halal, guvernul olandez a creat abatoare speciale pentru sacrificarea animalelor in conformitate cu Sharia. Se gasesc in Olanda in momentul de fata peste 500 de abatoare islamice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu